• بادمجان بنفش ویولتا با نام انگلیسی “Purple violetta Eggplant” یک گونه ایتالیایی از بادمجان است که دلمه ای بوده و طعم بسیار خوبی دارد.
• بادمجان دلمه ای ویولتا یکی از محبوب ترین رقم بادمجان از نظر ظاهر و طعم می باشد.
• این بادمجان ها برای سرخ کردن عالی می باشند و بوته گیاه در برابر بیماری ها و آفات مقاوم بوده و بسیار پر محصول می باشد.
• رنگ زیبای بنفش آن جذابیت خاصی به این نوع بادمجان داده و طرفداران زیادی پیدا کرده.
• عطر و طعم عالی و گوشتی شیرین و ترد ویولتا باعث شده تا مورد توجه آشپزان قرار بگیرد.
نحوه کاشت بذر بادمجان دلمه ای بنفش :
• بادمجان حساس به سرما می باشد بنابراین برای حداکثر برداشت باید این گیاه را در نواحی گرمسیری کاشت.
• ولی با کاشتن بذر بادمجان در نواحی سرد معتدل نیز می توان به کشت این گیاه اقدام کرد.
• بادمجان را باید بعد از رفع سرمای زمستان در زمین اصلی بکارید یا اینکه در اسفند ماه نشاء کنید و بهار به زمین اصلی یا گلدان مورد نظر منتقل کنید.
• روش کشت و کار بادمجان شبیه گوجه فرنگی بوده اما بذر آن بر خلاف گوجه فرنگی برای جوانه زدن احتیاج به یک دوره استراحت طولانی دارد.
• بعضی مواقع حتی با سپری شدن دوره استراحت و کاشت بذر در شرایط مساعد، باز هم درصدی از بذر جوانه زده و رشد نشاهای جوان نیز بسیار کند است.
• بوته بادمجان کمی بزرگتر از گوجه فرنگی است، بنابراین فاصله کاشت آن کمی بیشتر در نظر گفته می شود.
• بادمجان را با کاشت بذر در خزانه زیاد می کنند.
• پس از آنکه بذر سبز شد و نهال جوان دارای 3 تا 4 برگ گردید آن را به محل اصلی منتقل می کنند.
• در نواحی سرد و یا نقاطی که فصل گرم برای حداکثر برداشت کوتاه است باید بذر یا بادمجان را دو تا دو ماه و نیم قبل از آنکه هوای بیرون به اندازه کافی گرم شود در گلخانه گرم کاشت. زیرا در این صورت می توان انتظار محصول کافی از کاشت بادمجان در نواحی کوتاه فصل داشت.
• در هفته اول بعد از انتقال گیاه به گلدان برای تشویق به رشد بیشتر و توسعه ریشه دما در طول روز و شب باید 24 درجه سانتی گراد باشد.
• زمانی که میوه ها شروع به رشد می کنند درجه حرارت را در طول روز 22 درجه سانتی گراد و در طول شب 19 درجه سانتی گراد تنظیم کنید.
• زمانی که میوه کامل شد درجه حرارت در طول روز 20 تا 22 درجه سانتی گراد و در طول شب 17 تا 19 درجه سانتی گراد باید باشد.
• بذر بادمجان را در گلدان نیز میتوان کاشت بهتر است برای مقاومت بوته بادمجان در مقابل باد و تکانها یک قطعه چوب یا میله به عنوان نگهدارنده، به بوته ببندید.
• بادمجان نیز همانند تمامی صیفی جات به آفتاب کامل و گرما نیاز دارد و به آفتاب مستقیم احتیاج دارد، و معمولاً هر 3 تا 4 روز یک بار به آبیاری احتیاج دارد.
• زمین بادمجان باید دائم نم دار و مرطوب باشد. بهترین خاک برای بادمجان خاکهای شنی لومی است. همچنین خاک آن باید عمیق ، حاصلخیز و زهکشی خوبی داشته باشد.
• میوه بادمجان از زمانیکه حدود یک سوم آن تشکیل شده و اندازه نهائی خود را پیدا کرده باشد تا رسیدن کامل آن قابل برداشت است.میوه کاملاً رسیده پر رنگ شده به مدت زیادی می تواند روی بوته مادری باقی بماند.
شرایط نگهداری بادمجان دلمه ای بنفش :
دمای مورد نیاز بادمجان : بادنجان یک سبزی فصل گرم می باشد از این رو در دمای نسبتا بالا رشد خوبی دارد.برای این گیاه بهترین دما در روز بین 26 تا 32 درجه سانتی گراد و در شب بین 21 تا 26 درجه سانتیگراد می باشد.
در هفته اول بعد از انتقال گیاه به گلدان برای تشویق به رشد بیشتر و توسعه ریشه دما در طول روز و شب باید 24 درجه سانتی گراد باشد.
زمانی که میوه ها شروع به رشد می کنند درجه حرارت را در طول روز 22 درجه سانتی گراد و در طول شب 19 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. زمانی که میوه کامل شد درجه حرارت در طول روز 20 تا 22 درجه سانتی گراد و در طول شب 17 تا 19 درجه سانتی گراد باید باشد.
نسبت به سرما بسیار حساس است و شاید حساستر از گوجه فرنگی و فلفل باشد. در نقاط سرد سیری اگر از بیماری از بین نرود ، تا شروع سرما در زمین خواهد ماند و محصول می دهد و با سرما از بین میرود ، ولی در مناطق گرمسیری در زمستان رشد آن متوقف شده و در بهار دوباره رشد میکند.
خاک مناسب بادمجان : بهترین زمین برای کاشت این گیاه خاکهای شنی و سبک با pH بین 5/5 تا 6/5 می باشد. در کشت باید به این نکته توجه کرد که زمین بادمجان باید دائم نم دار و مرطوب باشد. بادمجان از جمله سبزیهایی است که مواد غذایی زیادی از زمین جذب می کند، به همین دلیل استفاده از کودهای شیمیایی کامل ازت فسفر و پتاسیم توصیه می شود.
نور مور نیاز : نور کامل و آفتاب مستقیم برای این گیاه مناسب است.
میزان کود دادن : بادمجان از جمله سبزیهایی است که مواد غذایی زیادی از زمین جذب می کند، به همین دلیل استفاده از کودهای شیمیایی کامل ازت فسفر و پتاسیم توصیه می شود.
داشت بادمجان : مراقبتهای لازم پس از کاشت نشاء عبارتند از آبیاری، دفع علفهای هرز و سله شکنی می باشد
پس از کشت، آبیاری اهمیت زیادی دارد. به طوری که یک دوره خشکی شدید باعث ریزش گل ها و میوه ها می شود. پس از انتقال نشا باید ابتدا روزانه آبیاری صورت گیرد و پس از آن بسته به نوع خاک و شرایط آب و هوایی هر 4 – 2 روز یکبار باید آبیاری انجام گیرد.
برداشت بادمجان : میوه بادمجان از زمانیکه حدود یک سوم آن تشکیل شده و اندازه نهائی خود را پیدا کرده باشد تا رسیدن کامل آن قابل برداشت است. اگر بادمجان بیش از اندازه رشد کند سبب رشد تخم ها در درون میوه شده و بادمجان تلخ می شود.
خواص دارویی بادمجان دلمه
از نظر طب قدیم بادمجان گرم و خیلی خشک است . بادمجان بر خلاف آنچه که عوام اعتقاد دارند که بی بو و خاصیت است دارای خواص زیادی است . مهمترین خاصیت آن کم کالری بودن آن است که غذای بسیار خوبی برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند زیرا دارای ویتامین و مواد معدنی نیز می باشد .
1)بادمجان را حتما باید بحالت کاملا رسیده مصرف کرد زیرا خام آن طعم تلخ درد و در آنهائیکه آسم و برونشیت دارند باعث تحریک این بیماریها می شود.
2)بادمجان اثر نرم کننده و مدر درد .
3)بادمجان بعلت درا بودن آهن در رفع کم خونی داروی موثری است .
4)بادمجان را می توان برای از بین بردن ورم و التهاب روی عضو ملتهب گذاشت .
5)دانه بادمجان ایجاد یبوست می کند .
6)ریشه بادمجان و شاخه های خشک شده و برگهای آن اثر بند آورنده خون را دراست و قابض بوده و می توان در آن برای درمان احتلام بانه و انواع خونریزیها استفاده کرد.
7)بادمجان پادزهر خوبی برای مسمومیت های حاصل از خوردن قارچ سمی است .
8)خوردن بادمجان گرفتگی رگها را باز می کند و شخص را از خطر سکته قلبی محفوظ می درد .
9)بادمجان برطرف کننده یبوست است .
10)برگها و پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند این جوشانده درمان اسهال خونی است .